Възникнала в Индия преди повече от 5000 години, Йога е една от най-древните системи за физическо и духовно самоусъвършенстване. Съхранила се и еволюирала през вековете, системата Йога е световно популярна днес. Милиони хора по целия свят я практикуват и се радват на добро здраве и душевен мир.
Думата “йога” произлиза от санскрит и означава “единение, свързване”. Йога е векове наред усъвършенствана система от практики, универсални правила за балансиран начин на живот и широкообхватна философия. Тъй като обхваща всички аспекти на човека и природния свят, тя може да разгърне всички наши духовни сили, които са достижими за нас вътрешно и външно.

История на йога История на йога
Покой за съзнанието и тялото

С хилядолетна традиция йогизмът е начин на живот, доказан от източните цивилизации. Западния свят все повече се обръща към източните традиции, в стремежа да намeри покой и хармония между тялото, съзнанието и света. Йога е най - добрия начин да попътуваме из дебрите на своето тяло, да постигнем духовен покой и да “изключим” за момент динамиката на заобикалящата ни действителност . Целта на Йога е да разберем, че всички ние сме свързани един с друг, че всички сме едно. Йога води до разбиране на природата и взаимоотношенята на физическите, фините и безформените вселени в безкрая, отвъд времето и пространството и показва как те съществуват и във всеки отделен човек.Йогийските методи покриват цялото поле на нашето съществуване – от физическите, сетивните, емоционалните, менталните и духовните аспекти до най-висшата самореализация. Йога прилага всички методи за висша еволюция на човечеството – физически пози, нравствена дисциплина, контролирано дишане, овладяване на сетивата, заявления и визуализации, молитви и мантри, сложни медитативни техники.
Методите и техниките на йога стъпка по стъпка водят човек към хармонизиране на всички аспекти от живота му – физически, емоционален, интелектуален и духовен. Чрез систематично и последователно прилагане на йога в живота човек постепенно опознава себе си, като разкрива и реализира скрития потенциал на личността си.
Интегралният метод използван в йога разглежда човека като една цялост. Между тялото, ума и емоциите трябва да съществува хармония и точно това предлагат практиките на йога - укрепване на физическото тяло, хармонизиране на емоциите, балансиране на неспокойния ум, уравновесяване на характера, достъп до скрития във всеки човек огромен творчески потенциал. Затова и йога е връзка между древната мъдрост и съвременния свят.
Съществуващото разделение на йога е формално. Има една единна система, която се нарича Ащанга Йога (осморен път).

 • Яма – себеовладяване или принципи за обществено поведение (между отделните личности)
 • Нияма – ограничение или кодекс на личното поведение (вътрешноличностна дисциплина)
 • Асана - телесна положения или пози, упражнения
 • Пранаяма - контрол върху дишането или ритъма му
 • Пратиахара – оттегляне на сетивата или „откъсване” (относителна независимост на ума от сетивата)
 • Дхарана – концентрация на мисълта
 • Дхиана – медитация (размишление или вникване в същността на обекта на концетрацията)
 • Самадхи – самореализиране или просветление състояние на пълно вникване в същността на този обект)
Този осморен път се проявява условно в следните три посоки:
 1. Нравствена самодисциплина – Яма и Нияма.
 2. Телесна самодисциплина – Асана, Пранаяма и Пратиахара
 3. Умствена самодисциплина – Дхарана, Дхиана и самадхи

Йогизмът учи да живеем рационално, здравословно и продължително. Упражненията влияят върху подобряване работата на дихателната система, дейността на всички органи и жлези с вътрешна секреция. Значително се увеличава гъвкавостта на ставите и цялото тяло става по-пластично.
Започни своето пътешествие в собствения си свят на покой и хармония.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!