Йога

 Възникнала в Индия преди повече от 5000 години, Йога е една от най-древните системи за физическо и духовно самоусъвършенстване. Съхранила се и еволюирала през вековете, системата Йога е световно популярна днес. Милиони хора по целия свят я практикуват и се радват на добро здраве и душевен мир.
Думата “йога” произлиза от санскрит и означава “единение, свързване”. Йога е векове наред усъвършенствана система от практики, универсални правила за балансиран начин на живот и широкообхватна философия. Тъй като обхваща всички аспекти на човека и природния свят, тя може да разгърне всички наши духовни сили, които са достижими за нас вътрешно и външно.

История на йога История на йога
Покой за съзнанието и тялото

С хилядолетна традиция йогизмът е начин на живот, доказан от източните цивилизации. Западния свят все повече се обръща към източните традиции, в стремежа да намeри покой и хармония между тялото, съзнанието и света. Йога е най - добрия начин да попътуваме из дебрите на своето тяло, да постигнем духовен покой и да “изключим” за момент динамиката на заобикалящата ни действителност . Целта на Йога е да разберем, че всички ние сме свързани един с друг, че всички сме едно. Йога води до разбиране на природата и взаимоотношенята на физическите, фините и безформените вселени в безкрая, отвъд времето и пространството и показва как те съществуват и във всеки отделен човек.Йогийските методи покриват цялото поле на нашето съществуване – от физическите, сетивните, емоционалните, менталните и духовните аспекти до най-висшата самореализация. Йога прилага всички методи за висша еволюция на човечеството – физически пози, нравствена дисциплина, контролирано дишане, овладяване на сетивата, заявления и визуализации, молитви и мантри, сложни медитативни техники.
Методите и техниките на йога стъпка по стъпка водят човек към хармонизиране на всички аспекти от живота му – физически, емоционален, интелектуален и духовен. Чрез систематично и последователно прилагане на йога в живота човек постепенно опознава себе си, като разкрива и реализира скрития потенциал на личността си.
Интегралният метод използван в йога разглежда човека като една цялост. Между тялото, ума и емоциите трябва да съществува хармония и точно това предлагат практиките на йога - укрепване на физическото тяло, хармонизиране на емоциите, балансиране на неспокойния ум, уравновесяване на характера, достъп до скрития във всеки човек огромен творчески потенциал. Затова и йога е връзка между древната мъдрост и съвременния свят.
Съществуващото разделение на йога е формално. Има една единна система, която се нарича Ащанга Йога (осморен път).

 • Яма – себеовладяване или принципи за обществено поведение (между отделните личности)
 • Нияма – ограничение или кодекс на личното поведение (вътрешноличностна дисциплина)
 • Асана - телесна положения или пози, упражнения
 • Пранаяма - контрол върху дишането или ритъма му
 • Пратиахара – оттегляне на сетивата или „откъсване” (относителна независимост на ума от сетивата)
 • Дхарана – концентрация на мисълта
 • Дхиана – медитация (размишление или вникване в същността на обекта на концетрацията)
 • Самадхи – самореализиране или просветление състояние на пълно вникване в същността на този обект)
Този осморен път се проявява условно в следните три посоки:
 1. Нравствена самодисциплина – Яма и Нияма.
 2. Телесна самодисциплина – Асана, Пранаяма и Пратиахара
 3. Умствена самодисциплина – Дхарана, Дхиана и самадхи

Йогизмът учи да живеем рационално, здравословно и продължително. Упражненията влияят върху подобряване работата на дихателната система, дейността на всички органи и жлези с вътрешна секреция. Значително се увеличава гъвкавостта на ставите и цялото тяло става по-пластично.
Започни своето пътешествие в собствения си свят на покой и хармония.

 

„Търсенето е основано на опита и опита е основан на търсенето”


Айенгар Йога Айенгар Йога
Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар (Б. К. С. Айенгар) е роден на 14.XII.1918 г. в Индия. Има изключително тежко детство - по рождение болнав, при това и недохранен поради бедността на семейството си, той по чудо оцелява. За да подобри здравето си, започва да практикува хатха йога на 16-годишна възраст под ръководството на знаменития гуру Шри Тхирумулар Кришнамачаря. През 1937 г. сам започва да преподава. През 1952 г. има шанса да стане учител по Йога на цигуларя Иехуди Менухин, който проправя пътя му в западния свят. След публикуването на “Светлина върху Йога” през 1966 г. Б. К. С. Айенгар постепенно се утвърждава като най-популярния и най-авторитетния съвременен учител по Йога в западния свят. До това положение той достига благодарение на личните си качества и усилия, на упоритостта и трудолюбието си - и днес той практикува по десет часа на ден и изпълнява асаните също толкова добре, колкото и в младежките си години, което го превръща в жив и неопровержим пример за реалните възможности на реално практикуваната Йога.
Методът Айенгар е разработен чрез лични практики и е уникален по начина , по който позволява на всеки човек да практикува йога и да се развива без значение каква възраст или здравословно състояние е. Системата е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Ако срещнете трудности, не се отчайвайте при по-сложните асани. Не е задължително да се насилвате да правите нещо, за което тялото ви все още не е готово.
Практикуването на Айенгар йога се фокусира на няколко аспекта. Коректна позиция на тялото, която позволява то да се развие хармонично и атаномически правилно, така че всеки да има полза от този метод. Тъй като всички тела са различни, Айенгар използва помощни средства, като блокчета, колани, столове и др., за да може тялото да се намести в оптималната позиция. Това позволява дълбока и ефективна практика. Така практикуването на Айенгар йога често елиминира болки и неразположения и коригира стойката. Друго голямо предимство на Айенгар йога е начина по който е структурирана практиката и продължителното време на задържане в позите, което позволява проникване на енергията в дълбочина както на физическо, така и на по-фино ниво.
Пранаяма (дихателни техники) се включва, когато тялото има подготовка да остане комфортно неподвижно за определено време. Много са ползите от пранаяма, като основните са: подобряване на кръвообращението и храносмилателната и респираторна системи, активиране и масажиране на вътрешните органи, енергетизиране и същевеременно успокояване на тялото. Създадения вътрешен мир с помощта на праняма е чудесна предпоставка за дълбока и пълноценна медиация.
Системата на Айенгар, наричана „Айенгар-йога", е доказана и всекидневно доказва своята ефикасност в практиката на милиони хора по цял свят.

 

Ащанга йога Ащанга йога

АШТАНГА ЙОГА= АШТАНГА ВИНЯСА = ПАУЪР ЙОГА = ДИНАМИЧНА ЙОГА?

Аштанга йога, Аштанга виняса, динамична йога, пауър йога...тези термини често се употребяват като синоними.Та, какво всъщност е Аштанга йога?

“Йога ни учи да лекуваме онова, което не трябва да търпим и да търпим онова, което не може да бъде излекувано.”
Б.К.С. Айенгър
Аштанга виняса йога е станала много модерна и популярна през последните 20 години. Но тя е и много стара традиция, която датира от древността. Дори самата практика на Аштанга йога се е запазила през тези хиляди години такава, каквато я познаваме днес.
Йога за деца – хармония, здраве, грижа за утре Йога за деца – хармония, здраве, грижа за утре
Йога в превод означава – свързване, единение. Веднага във всеки запознаващ се с тази система изниква въпросът „С какво”. Връщайки се към естествения си начин на живот постепенно разбираме, че той е същия какъвто децата го виждат и разбират.
Няма нищо по-естествено от възприемането на Живота през техните очи и йога за деца е прекрасен начин да им помогнем да го развият и запазят и занапред.
Специализирана група „Йога за деца” съчетава в себе си интересни за децата методи и средства превръщат заниманията в голяма интересна игра, създаваща в децата предпоставка за хармонизиране мирогледа и възприемането им на света. Специализираната Йога за деца е прекрасен метод за развиването им във физически и емоционален аспект.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!