Приключения и пътешествия

Пътешествието Пътешествието
Нежния плясък на веслата придаваше някаква осезаема грациозност, с която лодката се плъзгаше срещу течението. Носът и леко трепкайки при всяко загребване се взираше в червения огромен диск на слънцето застанало ниско на хоризонта пред мен. Песента на птиците закачащи се някъде из дърветата край брега се носеше по вятъра идващ като полъх откъм гърба ми и сякаш понасяше душата и сърцето ми към меката сърцевина на носителя на светлината.
Думи, събития, чувства изведнъж се преплетоха с нещо ново, оживявайки в усещания за познато бъдеще. Вътрешна убеденост за път във времето и пространството израстваше в мен с всеки замах на греблото като бял нежен облак, който сякаш можех да прегърnа. Надигащата се нова същност постепенно изпълваше тялото ми от корема нагоре като фуния на старинен грамофон и се разширяваше нагоре, струейки през гърдите и гърлото ми.
ътешествие, отвеждащо ме през годините някъде далеч и едновременно оставящо нещо от мен тук се завъртя като бърз каданс пред очите ми. Убеденост в необходимостта му и неяснота в изхода вървяха хванати ръка за ръка пред мен водейки ме като верни приятели през неизвестния път към дълбоко позната цел, там някъде отвъд хоризонта.

 

Никополис Ад Иструм 1 Никополис Ад Иструм 1
Още от дете ми втълпяваха колко велика нация сме...
Сега крача по каменните плочи на древния Никополис ад Иструм и виждам тишината прегърнала този построен насред равното поле град. Малките изящни детайли придават някакъв мек уют на студения камък в контраст на съвременните бетонни кубчета в които живеем.
Канализация прекарана из целия град се вижда под разместените от изминалите две хилядолетия каменни плочи. Това е било в самото начало на новата ера, а в Лондон например канализация е имало чак в 18 век…
Замислих се гледайки как пътят им е устоял цели две хилядолетия, е, с малко дупки и пропадания разбира се, но такива има и по нашите не токова древни пътища, с вида на които за съжаление вече започнах да свиквам ….

 

Излет до хижа Алпинист Излет до хижа Алпинист

Прекрасно искрящо слънце озари зимния неделен ден. Разходки, усмивки и смях изпълниха времето на най – инициативните йоги от клуба спретнали си излет до хижа Алпинист.
Топлото време, слънцето или разходката сред природата извади на бял свят неподозирани таланти в тях. Шегаджийските сериозно се конкурираха с кулинарните, но когато се появиха впечатляващите „мъфини” на Милена стана ясно кой сега е кулинар номер 1. Те бяха толкова светкавично ометени, че дори изпечения фотограф - папарак Митко не успя да реагира навреме и пропусна да ги увековечи.

Галерия

Античният град Хелис Античният град Хелис

На около 10 км от гр. Исперих и около 40 км от гр. Разград се намира Хелис - столицата на мощния гетски владетел Дромихет. Тракийския град Хелис е основан в последната четвърт на ІVв. пр.Хр. от гетите на територията на днешния архитектурно-исторически резерват „Сборяново”. Хелис е укрепен град със средищни политически, икономически и военни функции. Разположен върху площ от над 100 дка върху сравнително равното плато, заобиколено от три страни от каньони, външна крепостна стена дeбела 3 – 4 м, предполагаема височина 10-12 м и дължина 1400 м градът все още носи духът на минало величие. Защитаван някога посредством сложна система от стени и бастиони Хелис е бил и бил пристанище на плавателната по това време р.Крапинец, където се товарели и разтоварвали стоките, транспортирани по нея до Дунав и черноморските пристанища. Намерените при разкопките амфори, гръцки съдове и други предмети свидетелстват за интензивни търговски връзки на гетите с гръцките градове-колонии по бреговете на Черно и Средиземно море, което личи и в архитектурните останки.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!