Спорт и здраве

Сенсей – този, който е роден по-рано Сенсей – този, който е роден по-рано
Сенсей
буквално означава „този, който се е родил преди“, произлиза от kanji sen ( que преди) sei (роден, живот). Терминът Сенсей носи духа на философията "този, който е пропътувал пътя". Това е японският термин за учител, мъдрец, наставник. Извън Япония се използва най-вече в света на традиционните бойни изкуства - айкидо, каратедо, джудо, кендо и др.
В бойните спортове Сенсей е много повече от инструктор, повече от просто владеене на техниката. Сенсей учи и възпитава, Сенсей помага на ученикът да стане човек с високо чувство за отговорност, справедливост, лоялност, смирение, уважение. Сенсей не е приятел, но може да стане като баща.
Според традиционните японци те се наричат така, защото единствената разлика между ученик и учител е, че учителят се е родил по-рано, има и знания и опит, което е предпоставка, да има какво да споделя с учeниците си.
Защо децата да тренират Бразилско Жиу Жицу? Защо децата да тренират Бразилско Жиу Жицу?
Бразилското джу джицу е едно от най-популярните видове бойни изкуства по света. В предходни години само възрастни се възползваха от разнообразните предимства на изучаване техниките на този спорт. Интересно е да знаете, че по света има невероятни #програмизадеца по Бразилско джу джицу и така вече и те могат също да се възползват от овладяването на това бойно изкуство. Бразилско джу джицувРусе има от 2011г, но едва сега се популяризира.

 

 

Jiu Jitsu connecting people Jiu Jitsu connecting people
What is the common thing between Mario - a nice smiley Romanian man, who lived in Japan and England, Deyan - a young, spirited Bulgarian living in Spain, Elena (as the one of Troy) - a Bulgarian woman who lived in England for many years and a few more, also colorful and smiley Bulgarian boys? What made them all gather at the same time in the same place in the heart of the Romanian capital Bucharest?

 

 

Състояние на Не-ум или Състояние на Не-ум или
В процеса на практикуване на йога човек може да се научи да "спира" потока от мисли, така че умът е възможно да се концентрира в една точка. Точно както фенерчето може да се фокусира основния лъч в една точк, но може да се настройва и на разсейване, за да видите какво има пред краката ви. Умът, може да се настройва по същия начин, въпреки че за 99,9% от населението това е невъзможно на сегашния етап на "еволюция". Това е във възможностите на йогите.
За да направите това, на първо място, ще трябва да овладеете "медитация". Този термин се използва само на Запад, и носи много объркване в теорията на йога и не съответства на никой от оригиналните термини от арсенала и. Всъщност, в практиката на йога се осъществява постепенно усъвършенстване на способността на ума да се концентрира от нивото "Читта Вритти" - съзнание ("Чита"), което е предмет на постоянни "вихри" ("вритти"), т.е. колебания –обичайното съзнанието на обикновения човек, което йогите наричат "луда маймуна". Такъв ум, сякаш има собствена воля (което не е вярно) и "изисква" от човека ту едно, ту друго, принуждавайки го да извършва действия, водещи до страдания и дори ако човекът "се вслушва в ума", и прави всичко - той никога няма да бъдет удовлетворен. За тази тъжна истина ("Дукка"), говори още Гаутама Буда.

 

Нейно Величество - Болката Нейно Величество - Болката
Светофарът светна в червено. Петдесет и шест секунди…
Тялото ми трепереше от болка, гърч беше изкривил лицето ми, цялата лява страна се беше свила и стегнала от спазъм на гладката мускулатура. Кризата продължаваше вече близо един час. Остра болка откъм левия бъбрек преминаваща отпред към корема и слизаща към слабините ме караше да стискам зъби и изпробвам здравината на пломбите за четвърти път през този ден. Предните няколко пъти обаче си бяха като репетиция за този. Познанията ми от часовете по анатомия и физиология от Академията ми говореха само за едно – има някакъв проблем с бъбрека ми – вероятно опит за изчистване и изхвърляне на песъчинка.
Още почти тридесет секунди – колко бавно текат. Кому е нужно в този късен час да чака на безлюдно кръстовище. Чак се изкушавам да дам газ и премина на червено, но нали за да се спазва някаъв порядък в Живота всичко започва от мен самия. Толкова съм близо до спешното отделение на поликлиниката, а трябва да чакам. Да чакам….

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!