Развитие на (БЖЖ) Бразилско жиу-житсу

Смята се, че големия и силен човек губи голяма част от преимуществата си при боя на земя, затова и стремежът е боят да се пренесе там,  след което се използват болеви прийоми или удушаване и противника бива заставян да се предаде. Болевия прийом и последващото предаване е еквивалент на „шах” и „мат”.

В класическото джу джуцу не е имало никаква стратегия за водене на боя. Това било и една от основните забележки на Кано към класическата програма. Маеда Мицуй преподавал не само изкуството джудо на Карлсон Грейси, но също и преподавал специфичната философия за природата на боя, развита от Кано и усъвършенствана от Маеда, основана на неговите международни пътешествия и схватки против бойци владещи разнообразни бойни изкуства. Според Маеда в схватката има различни фази: фаза на ударите, фаза на захвата, фаза на земя и т.н. В този смисъл първостепенна задача на умния боец е да задържи боя в тази фаза на боя, която по - добре подхожда на неговите възможности. Този фундаментален принцип залегнал в основата на БЖЖ. Спортното бразилско жиу жицу специализира боя до отказване без използване на удари като метод за обучение, който позволява на практика да се действа с пълна скорост и сила, като в истинско състезание.

Под Граплинг  в света на бойните изкуства се има предвид всеки един стил или смесица от стилове които включват техники за контролиране, доминиране и подчиняване на опонента без да се използват удари, като за целта се използват събаряния, подсичания, обръщания, ключове, задушаващи техники и др. Състезанията по граплинг са характерни с това че възпитаници на различни бойни изкуства – Борба, Бразилско Жиу-Жицу, Джудо, Самбо, Джу-Джуцу и др. се състезават по еднакъв правилник, който има минимални ограничения от към хватовите техники, давайки възможност на всеки един стил да бъде използван с целия си технически “арсенал”.

No Gi граплинг, (както е точното име) означава , че схватките са без кимона (Ги). Екипировката е шорти и тениска, а при желание може да се ползват наколенки и други предпазители. Граплингът е една от основните дисциплини в съсременните ММА боеве, което допринася още повече за нарастващата му популярност.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!