Античният град Хелис Античният град Хелис

На около 10 км от гр. Исперих и около 40 км от гр. Разград се намира Хелис - столицата на мощния гетски владетел Дромихет. Тракийския град Хелис е основан в последната четвърт на ІVв. пр.Хр. от гетите на територията на днешния архитектурно-исторически резерват „Сборяново”. Хелис е укрепен град със средищни политически, икономически и военни функции. Разположен върху площ от над 100 дка върху сравнително равното плато, заобиколено от три страни от каньони, външна крепостна стена дeбела 3 – 4 м, предполагаема височина 10-12 м и дължина 1400 м градът все още носи духът на минало величие. Защитаван някога посредством сложна система от стени и бастиони Хелис е бил и бил пристанище на плавателната по това време р.Крапинец, където се товарели и разтоварвали стоките, транспортирани по нея до Дунав и черноморските пристанища. Намерените при разкопките амфори, гръцки съдове и други предмети свидетелстват за интензивни търговски връзки на гетите с гръцките градове-колонии по бреговете на Черно и Средиземно море, което личи и в архитектурните останки.


Едно от най-неочакваните открития е укрепителното съоръжение в долината, на около 40 м северозападно от северната порта. Очевидно е имало основна функция да прегражда долината по левия бряг на реката и отбранява широката и подходяща за жилищни и стопански комплекси долина на запад.
Около намереният резервоар и на север от оградата на светилището при Демир баба теке, включително и върху селищната могила, са съществували квартали. В северозападния сектор на могилата са разчистени руини от сгради с каменен градеж, покрити с керемиди. Датират се от Елинистическата и Римската епоха. Тези данни дават основания да се предполага наличието на "долен град", чието значение е довело до изграждане на защитна система и в долината на запад от цитаделата.
При среден размер 60 - 80 кв. м в града би могло да има между 1250 и 2000 къщи и население от около 5750 до 12000 души. Към тези цифри трябва да се добави и гарнизонът, който е охранявал цялата сложна укрепителна система – над 600 души. Тези впечатляващи стойности сочат, че градът на гетите е съпоставим с гръцките полиси по черноморския бряг и дори би могъл да превъзхожда някои от тях.
Още от самото начало на проучванията в Сборяново е предположено, че тук е резидирала мощна гетска династия. Трябва да се посочи, че досега не са известни друго гетско селище или комплекс в цялата племенна територия, които биха съперничили по икономически потенциал и укрепителна система, отразяващи една сложна социална структура на населението, като тези в Сборяново. Единственият гетски град, който античните извори съобщават за тази епоха е Хелис - резиденцията на гетския владетел Дромихет.
Градът загинал в средата на III в. - около 250 г. пр. Хр., в апогея на своето икономическо и културно развитие вследствие на унищожително земетресение. След него поселищният живот не се възобновил, а името на града изчезнало от древните летописи.

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!